fbpx

Situacija između Kine i SAD-a zbog korone sve više eskalira. Peking: “Na rubu smo novog hladnog rata”

Kina i SAD su na “rubu novog hladnog rata”, upozorio je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, izražavajući žaljenje zbog novih napetosti s Washingtonom oko epidemije covida-19. Prvi oboljeli od novog koronavirusa zabilježeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu i od tada je od covida-19 na cijelom svijetu umrlo preko 340.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump posljednjih tjedana opetovano optužuje kineske vlasti da su prekasno objavile ključne informacije o ozbiljnosti situacije s novim koronavirusom čije je širenje moglo biti obuzdano.

“Osim pošasti koja se širi zbog virusa, u SAD-u se širi i politički virus”, kazao je šef kineske diplomacije ne imenujući direktno američkog predsjednika. “Ta politički virus koristi svaku priliku za napad i blaćenje Kine”, istaknuo je Wang.

Trump najavio traženje odštete od Pekinga 

Trump je najavio i mogućnost traženja odštete od Pekinga u iznosu od više milijardi dolara zbog uništenog gospodarstva izazvanog pandemijom te pozvao na međunarodnu istragu o porijeklu virusa. Prema Wangu, Kina je spremna na međunarodnu suradnju kako bi se istražilo gdje je nastao koronavirus, ali da se zemlje suzdrže od “političke ingerencije”.

Kineski predsjednik Xi Jinping nema ništa protiv “potpune analize” svjetskog odgovora na novi koronavirus nakon što se pandemija potpuno stiša. Direktorica Instituta za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom Sjedinjene Države kada se radi o izvorištu koronavirusa, rekla je da laboratorij ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2.

Iz laboratorija u Wuhanu odbacuju sve optužbe 

Prema više znanstvenika, novi koronavirus je vjerojatno prenesen na čovjeka s neke od životinja. Okrivljena je mokra tržnica u Wuhanu jer se na njoj prodaju žive divlje životinje. Ali činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani već mjesecima hipoteze o bijegu virusa iz te institucije.

Te su sumnje “čista izmišljotina”, rekla je direktorica instituta Wang Yanyi za televiziju CGTN. “Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji”, rekla je Wang.

SAD i Kina dvije godine vode trgovinski rat 

SAD i Kina već dvije godine vode trgovinski rat, no pandemija virusa SARS-CoV-2 je napetosti dovela do vrhunca. “Određene političke snage uzele su za taoca odnose između Kine i SAD-a i s krizom oko novog koronavirusa guraju dvije zemlje na rub novog hladnog rata”, ocijenio je Wang Yi.

U video poruci prilikom zasjedanje skupštine WHO-a predsjednik Xi je odbacio optužbe da je Kina u upravljanju koronakrizom bila netransparentna i neodgovorna.