fbpx

Stopa inflacije u eurozoni u svibnju blizu nule, najviše porasle cijene svježe hrane

Godišnja stopa inflacije u eurozoni spustila se u svibnju blizu nule pod utjecajem oštrog pada cijena energenata, pokazale su prve procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), pala je u svibnju na samo 0,1 posto, s travanjskih 0,3 posto, izračunali su europski statističari.

Vlade su u svibnju počele ublažavati ograničenja kojima nastoje suzbiti širenje novog koronavirusa. Putovanja su i dalje drastično smanjena što znači manju potrošnju goriva.

Rast cijene svježe hrane

Tako su energenti u mjesecu na izmaku bili čak 12 posto jeftiniji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju cijene su im na godišnjoj razini pale 9,7 posto.

Najviše su pak u svibnju porasle cijene svježe hrane, za 6,5 posto na godišnjoj razini. U travnju su uvećane 7,6 posto.

Ako se isključi utjecaj promjenjivih cijena energenata i svježe hrane, takozvana temeljna godišnja stopa inflacije bila je u svibnju nepromijenjena u odnosu na travanj i iznosila je 1,1 posto.

Među zemljama eurozone najveći je pad cijena u svibnju na godišnjoj razini bilježila Estonija, za 1,8 posto. Najviše su porasle u Slovačkoj, za dva posto.

Izvor: Hina