fbpx

Sutra počinje reaktiviranje zdravstvenog sustava

Sutra počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovine ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće, kazao je Beroš. Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar. Najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb, pripremila se za normalizaciju rada u uvjetima pandemije, od ponedjeljka pacijente će pri ulasku čekati trijažni postupci i sve propisane epidemiološke mjere. Liste čekanja će se presložiti tako da pravo prvenstva imaju najteži pacijenti, a gdje god to bude moguće organizirat će se rad u smjenama i vikendom.

​Od ponedjeljka i splitska bolnica na lokalitetu Firule započinje s redovnim radom, medicinsko osoblje počet će kontaktirati pacijente koji su zbog koronavirusa izgubili svoje zakazane termine kako bi dogovorili nove. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović najavljuje da će se pozivati pacijente prvenstveno prema listama čekanja, te prema prioritetima i stanjima hitnosti. Upozorava da splitska bolnica ne ​može aktivno krenuti s kirurškim programom sve dok se lokacija na Križinama, gdje su smješteni oboljeli od koronavirusa, ne otvori i za druge pacijente.