fbpx

Svjetski je dan slobode medija

Svjetski je dan slobode medija. Sindikat novinara Hrvatske pozvao je članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

Istaknuli su da se ne poštuje Zakon o radu, da djelatnici rade bez kolektivnih ugovora, a poslodavci iskorištavaju neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada.

– I u ovoj je krizi ponovo došla do izražaja iznimna važnost novinarstva kao profesije. Mogu slobodno reći da su uz zdravstvene djelatnike, policiju i vatrogasce, mediji, dakle novinarke i novinari, snimatelji, fotoreporteri, radijski i televizijski tehničari, odradili fenomenalan posao važan za cijelu zajednicu i na tome im velika hvala. Pravodobna, točna informacija, a ne fake news, ono je što nam treba uvijek, a posebno u ovakvim situacijama. Uzalud sve epidemiološke mjere, preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i svih drugih da nije bilo novinara, fotoreportera, snimatelja… Oni su velik dio te krize ponijeli na svojim leđima, a što ih je dočekalo? Za mnoge od njih ona je istodobno značila i gubitak posla, posebno za honorarne suradnike, slobodne novinare. Velik broj novinara u mnogim redakcijama našao se ovih dana i sa znatno manjom plaćom na računu, rekao je za portal HND-a predsjednik Društva Hrvoje Zovko. Dodao je kako je vrlo važno da država osigura dugoročne mjere za pomoć novinarstvu. Zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske izradili su dokument “Hitne mjere za spas novinarstva”, o čemu se razgovaralo i s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Europska unija upozorila je, pak, na smanjivanje slobode medija diljem svijeta u svjetlu pandemije izazvane koronavirusom.