TELEGRAM OTKRIO Hrvatske šume htjele su kredit jer nemaju za plaće, a u isto vrijeme kupuju softver za 20 milijuna kn

Hrvatske šume danas su se našle u središtu skandala. U organiziranoj akciji PNUSKOK-a jutros im je uhićen šef Uprave Krunoslav Jakupčić, a Telegram je tijekom dana doznao nove informacije o poslovanju tvrtke.

Prema međusobno nepovezanim izvorima s kojima smo razgovarao novinar Telegrama posljednjih tjedana, tvrtka je u ozbiljnim problemima sa sredstvima za tekuće poslovanje i razmatraju podići dva kredita u ukupnom iznosu 400 milijuna kuna. S druge strane, unatoč navedenim financijskim problemima, Hrvatske šume prošlog ponedjeljka objavile su natječaj za softver vrijedan gotovo 20 milijuna kuna.

Digitalizacija u krizi 

Natječaj za Poslovno informacijski sustav – ERP vrijedan 19,730.600 kuna otvoren je do 15. lipnja. Budući da se radi o neobično velikom iznosu koji Hrvatske šume namjeravaju potrošiti usred koronakrize, Telegram je još prošli tjedan slao upite Upravi, sa zamolbom da nam pojasne zašto im je ovaj sustav baš sada toliko neophodan.

Iz Hrvatskih šuma odgovorili su kako je nabava i implementacija ovog sustava ključan preduvjet kako bi posve digitalizirali svoje poslovne procese. Za tu su investiciju, kažu, dobili i suglasnost Nadzornog odbora, a ušla je i u poslovni plan za razdoblje od 2020.-2022. godine. Iznos od gotovo 20 milijuna kuna za digitalizaciju ne smatraju spornim jer su u svom Kriznom planu rashode uskladili s očekivanim smanjenjem prihoda.

Naglašavaju i kako se uz investicije ugovorene i započete u prethodnoj godini, nastavljaju jedino ulaganja u EU projekte koji su u tijeku i kojima je odobreno financiranje te prioritetna ulaganja važna za ostvarivanje strateških poslovnih ciljeva Hrvatskih šuma.

Pregovaraju o dva kredita

No kako smo naveli na početku, Telegram doznaje kako je pravo financijsko stanje u državnoj tvrtki, kojoj je softver odjednom prijeko potreban, daleko od sjajnog. Prema našim izvorima, Hrvatske šume trenutno s nekoliko poslovnih banaka pregovaraju o dva kredita u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna – od čega je jedan za tekuću likvidnost.

Kako je potvrdio izvor iz Ministarstva financija, danas uhićeni Jakupčić, još je 21. travnja Vladi poslao Zahtjev za suglasnost za sklapanje ugovora o kreditu. U dopisu stoji kako su Hrvatskim šumama potrebna dva kredita, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, s rokom otplate godinu dana.

Kredite će, tvrde, otplaćivati iz svojih prihoda budući da nisu proračunski korisnik. Kredit im, objašnjavaju, treba jer je Vlada 17. ožujka donijela odluku kojom se plaćanje drvne sirovine produžuje sa 60 na 100 dana. Tvrde kako će im ta mjera dovesti do značajnog smanjenja poslovnih prihoda.

Nemaju ni za plaćanje šumskog doprinosa 

Osim što se evidentno planiraju zadužiti kako bi osigurali likvidnost, iz Hrvatskih šuma su Hrvatskoj udruzi poslodavaca u travnju poslali i dopis sa zamolbom da ih podrže u traženju da im se privremeno ukine plaćanje šumskog doprinosa jedinicama lokalne samouprave, što Hrvatske šume, kao pravna osoba koja obavlja prodaju proizvoda iskorištavanja šuma, moraju plaćati.

U dopisu, predsjednik Uprave Jakupčić ističe i kako će navedene mjere značajno utjecati na smanjenje iznosa sredstava za koje će se Hrvatske šume morati zadužiti “radi osiguranja tekuće likvidnosti u ovakvim okolnostima”. Zanimljivo, iz HUP-a samo su nam samo kratko odgovorili kako “do današnjeg dana nije u HUP zaprimljen dopis HŠ na ovu temu”.

Hrvatske šume: Nema kredita, sve je u redu

A na Telegramov upit da potvrde je li točna informacija da podižu kredit kako bi isplatili plaće zaposlenicima, iz Hrvatskih šuma odgovorili su kako je, ukratko, sve OK. U podužem odgovoru tvrde kako su krizu dočekali s rezervama likvidnosti te da nisu podizali kredit. Kažu i kako imaju novca za plaće te napominju da su, ako kriza koja je pogodila i drvoprerađivački sektor potraje duže od očekivanog, spremni podići kredite kod poslovnih banaka. Na kraju zaključuju kako to ipak “zasad nije izgledno”.

Odgovor je zanimljiv s obzirom na to da je Telegram ranije od tri međusobno nepovezana izvora dobio potvrdu da se Hrvatske šume namjeravaju zadužiti za goleme iznose. Uz to jedan izvor je potvrdio da rezerve koje je spominjao Jakupčić odavno ne postoje.

Unatoč svemu tome direktor Jakupčić koji je sada pod istragom Telegramu je do jučer tvrdio da problema zapravo i nema pa može proći i nabavka softvera za 20 milijuna kuna. Inače Jakupčić je u imovinskoj kartici prijavio plaću od gotovo 30 tisuća kuna.

Izvor: Telegram.hr