fbpx

TRGOVAČKI SUD NALOŽIO Tvrtka Jadera mora državi vratiti u roku od 8 dana Dva ribara i nekadašnji kafic Ugljan

Trgovački sud u Zadru naložio je tvrtki Jadera da državi vrati u posjed dva poslovna prostora koja je desetljećima koristila za svoje poslovanje, konkretno restoran Dva ribara kod zgrade suda te nekadašnji kafic Ugljan na Poljani Pape Aleksandra III.

Nepravomoćnom presudom odbijen je tužbeni zahtjev Jadere d.o.o. prema Republici Hrvatskoj. Navedene prostore Jadera koristi već dugi niz godina kao restorane, a poslovanje vodi tvrtka Cidaris u vasništvu Natalije Zrilić i Tomislava Faina.

Prema presudi, tvrtka Jadera za korištenje tih prostora nema valjane pravne osnove.

Jadera došla u posjed prostora uz pomoć Hrvatskog fonda za privatizaciju

Uprava tvrtke Jadera u obrani je navela kako poslovne prostore koriste kao “pošteni posjednik” te da je prostore u cijelosti uredila svojim sredstvima. Nadalje navode kako je postupak procjene i priznavanja istih nekretnina u temeljni kapital provela država putem Hrvatskog fonda za privatizaciju. Jadera smatra da nije dužna predati prostore dok uložena sredstva ne budu vraćena.

Naime, utvrđeno je u prethodnom postupku kako nisu ostvareni svi uvjeti za stjecanje prava vlasništva Jadere nad navedenim nekretninama. Jadera je pravni sljednik Ugostiteljskog poduzeća Jedinstvo, koje je osnovano rješenjem Narodnog odbora Općine Zadar 28. listopada 1953., dok je u njegovom sastavu 1962. osnovana i ugostiteljska radnja Dva ribara. Općina je osigurala osnovna sredstva za kavanski inventar i kredit banke, ali već od tada postoji kontinuirani zakupni odnos, dok se vlasništvo ne spominje, pa Jedinstvo na Jaderu nije moglo prenijeti pravo korištenja, stoji u obrazloženju.

Tvrtka Jadera imala pravo posjedovati predmetne poslovne prostore, ali nikako kao vlasnik već kao zakupnik, što je bilo općepoznato i u vrijeme pretvorbe, te je sud naložio da se prostori vrate državi u roku od osam dana, te da tvrtka Jadera pokrije i sudske troškove.


VEZANI ČLANCI

MLADEN MALTA PITAO GRADONAČELNIKA Tvrtka Jadera ima preko 9 milijuna kuna duga prema Gradu, a opet im produžavate ugovore o najmu poslovnih prostora?!