fbpx

U TIŠINI PROMIJENILI UVJETE Poslodavac koji je primao potporu države za radnike sada će ih moći otpustiti

Pandemija koronavirusa donijela je domaćim poslodavcima, kojima je narušena gospodarska aktivnost, potporu za zaposlenike, a Odluku o potporama za očuvanje radnih mjesta Vlada je donijela 23. ožujka te ju dopunila 6. travnja. To nije ništa novo, no ono što je novo jest da su se neke uvjete, koje je poslodavac bio obavezan ispuniti, potiho promijenili, objavio je poslovni tjednik Lider.

Najvažnija stvar jest ta da poslodavci koji su primili pomoć države od 4.000 kuna za plaće radnika, sada radnike mogu i – otpuštati. Tako na stranicama HZZ-a na pitanje mogu li poslodavci koji su primili naknadu za ožujak te iste zaposlenike otpustiti u travnju bez penala i vraćanja naknade, stoji jasan odgovor: Mogu, za navedeno nema sankcija.

Razlika je to u odnosu na prvotno objavljene uvjete za primanje mjera, kada otpuštanje nije bilo moguće, već radnike treba zadržati najmanje dvostruko duže od vremena korištenja potpore. Stoji tako još uvijek na službenoj stranici vladi koronavirus.hr u tekstu objavljenom 23. ožujka. Tako piše kako je poslodavac obavezan: “Održati broj zaposlenih utvrđen na dan podnošenja zahtjeva, dvostruko duže od vremena korištenja potpore (mjesec dana korištenja potpore – obveza zadržavanja radnika u radnom odnosu 2 mjeseca”.