fbpx

UHIĆENA JOSIPA RIMAC, ŠEF HRVATSKIH ŠUMA, NAČELNICA GRAČACA I JOŠ 10 LJUDI: Evo za što ih se sve tereti – oglasili se odvjetnici

Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija’, rekao je odvjetnik.

Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

U MUP-u preciziraju da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije. Izvori bliski istrazi potvrdili su Hini da su u petak ujutro uhićeni državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Kako N1 Televizija neslužbeno doznaje, uhićena je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Otkrivaju se imena uhićenih
Jutarnji, prema neslužbenim izvorima, doznaje da je u ovoj akciji, uz Josipu Rimac, Krunoslava Jakupčića i Natašu Turbić, uhićeno još 10 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita.

Dalmatinski portal doznaje kako je među njima i šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan. Vijest o njegovom uhićenju potvrdio je njegov odvjetnik Nediljko Ivančević. Melvan je, poput ostalih, osumnjičen je za zlouporabu položaja i trgovinu utjecajem u slučaju gradnje sporne vjetroelektrane kod Knina. Melvana će privesti na ispitivanje na Uskok u Zagreb, a odvjetnik Ivančević kaže da očekuje da će to biti danas poslijepodne ili sutra ujutro.

N1 neslužbeno doznaje da je uhićena i Ružica Njavro, članica HDZ-a i tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede.

Opsežne pretrage
U tijeku su pretrage poslovnih i stambenih prostora, među kojima su i stan i ured Josipe Rimac u Zagrebu i Kninu i stan Krunoslava Jakupčića u Zagrebu.
Suprug Josipe Rimac, Danijel, potvrdio je da je njegova supruga odvedena u USKOK. “Josipa je u Zagrebu, tamo radi, a ja sam u Kninu. Policija pretražuje stan”, kratko je poručio njen suprug.

U slučaju Josipe Rimac, navodno je sporna gradnja vjetroelektrana kod Knina u doba kada je Rimac bila gradonačelnica, neslužbeno doznaje Dalmatinski portal. Uhićenje gospođe Rimac potvrdio je za Jutarnji list njezin odvjetnik Željko Gulišija.

“Gospođa Rimac je telefonski kontaktirala i ja ću preuzeti njezinu objavu, doći ću iz Splita u Zagreb na njezino prvo ispitivanje. Za sada ne znam detalje zbog kojih je privedena”, rekao je Gulišija i kazao da se Rimac nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Nakon što su je zadržali u Uskoku, Rimac je, kako neslužbeno doznajemo, došla u zgradu Ministarstva uprave gdje istražitelji pretresaju njen ured.

Odvjetnik: Sumnjiči ga se za zloporabu položaja i trgovanje utjecajem
Informaciju o uhićenju potvrdio je i Jakupčićev odvjetnik, Vladimir Terešak:
“Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zloporaba položaja i trgovanje utjecajem.”

Glasnogovornica: ‘U šoku sam’
“U šoku sam. Ne znam ništa o tome jer mi još uvijek radimo od kuće. Nikoga nisam uspjela dobiti telefonom pa ću otići u ured i vidjeti što se događa. Ako je tako, tijekom dana ćemo poslati službeno priopćenje”, izjavila je za RTL glasnogovornica Ana Juričić Musa.

Jakupčić bi tijekom poslijepodnevnih sati trebao biti ispitan u USKOK-u.

Navodno je riječ o opsežnoj akciji MUP-a i USKOK-a u kojoj se tijekom dana očekuje još uhićenja.

Gradonačelnik Knina nije s ničim upoznat
Trenutni gradonačelnik Knina, Marko Jelić potvrdio je RTL-u da njega ili druge osobe nitko nije kontaktirao u vezi istrage: “Nemam nikakve posebne spoznaje o tome. Nikoga u gradskoj upravi nije policija ili DORH u vezi s vjetroelektranama kontaktirala.”

Dodao je i da ne zna o kojoj se vjetroelektrani radi. Naime, Krš-Pađene su dovršene za 237 milijuna eura, a dio elektrane je već počeo s radom, dok je elektrana na Vrbniku, pojasnio je gradonačelnik, tek dobila građevinske dozvole.

‘Ovo nam je napravilo koroporativnu štetu’
O policijskoj akciji u kojoj je uhićen predsjednik uprave Hrvatskih šuma oglasila se i uprava Hrvatskih šuma koja je potvrdila da je Jakupčić priveden na ispitivanje, ali nisu dali nikakav drugi komentar na događaj.

“Da se naslutiti da sve navedeno nema veze s poslovanjem Hrvatskih šuma, nego da se radi o projektu koji je vezan uz bivšu upravu Šuma. Očekujemo da institucije pravne države odrade posao”, poručili su iz uprave.

Poručili su da Hrvatske šume i dalje nesmetano rade te da svih 8200 zaposlenika može biti mirno. “Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to neće utjecati na naše poslovanje”, rekli su. “Nadamo se da će se sve vrlo brzo raspetljati i da navedeno neće naštetiti ugledu Hrvatskih šuma”, poručili su, dodavši da sve podružnice i rade te da uprava funkcionira, javlja N1.

Interventna policija zatvorila Općinu Gračac
Zamjenica uhićene načelnice Općine Gračac, Rajka Rađenović za Jutarnji je potvrdila kako je policija pretresla urede Općine.

“U Općini Gračac je bila je interventna policija, općina je zatvorena za stranke. Druge detalje ne znam, nisam vidjela jesu li priveli načelnicu, imamo jako malo informacija. Policija iz njenog ureda iznosi stvari”, priopćila je Rađenović.

Izvor: Net.hr