fbpx

AFERA RIMAC SVE JE OZBILJNIJA Zašto Uskok ispituje najbližu suradnicu premijera Plenkovića

Tena Mišetić, zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade do sada je osoba najbliža premijeru Andreju Plenkoviću koja se spominje u “aferi vjetroelektrane”. Nju je, kako sumnja USKOK, kontaktirala Ružica Njavro, šefica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, a u tajno snimljenim razgovorima spominjala ju je i Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave koja je, prema tvrdnjama istražitelja organizirala korupcijsku hobotnicu, piše Telegram

Sumnja se da je Josipa Rimac još u veljači ove godine krenula koristiti svoj politički položaj ne bi li utjecala na Ministarstvo poljoprivrede koje je u tom trenutku radilo na novoj Uredbi o zakupu šumskog zemljišta. Organizirala je da se u tu uredbu ubace izmjene koje bi, kako sumnja USKOK, išle u korist Anti Sladiću i Josipu Ravliću, poduzetnicima koji se bave stočarstvom. Oni su njoj i Ružici Njavro, preko koje je su prijedlozi izmjena Uredbe proslijeđivani ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, obećavali stotine tisuća kuna mita.

Kao autor izmjena, valjda da sve dobije na dovoljnoj težini, angažiran je dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić. S njim su Sladić i Ravlić, te sama Josipa Rimac dogovarali detalje nove Uredbe.

13. ožujak 2020.

Sve je počelo 13. ožujka ove godine kada je Josipa Rimac, kako proizlazi iz tajno snimljenog razgovora, rekla Sladiću da se već sastala s profesorom i da su sve dogovorili. Zatim, prema snimci od 17. ožujka proizlazi da se Josipa Rimac intenzivno čuje s Ružicom Njavro.

20. ožujak 2020.

Slijedi njezin razgovor s dekanom Grgićem 20. ožujka. On joj javlja da je iz Ministarstva poljoprivrede dobio odgovor kako njegov prijedlog na izmjene Uredbe neće proći.

Slijedi snimljeni razgovor s tajnicom kabineta Ministrice poljoprivrede, kojoj Josipa Rimac prenosi da se čula s dekanom Agronomskog fakulteta.

“On se čuo s tajnikom Ministarstva koji je preuzeo njegov mail i poslao ga u kabinet”, prenosi Josipa Rimac Ružici Njavro detalje razgovora s dekanom. Tajnik iz ovog razgovora, utvrdit će se u međuvremenu, je Tugomir Majdak. On će, kao i sama ministrica Marija Vučković, te Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić biti svjedok u ovoj istrazi.

5. travanj 2020.

Kamera u automobilu Josipe Rimac snima kako bivša državna tajnica Ministarstva uprave bivšoj šefici kabineta Ministarstva poljoprivrede predaje iznos od 10 tisuća eura što joj ih je navodno poslao Sladić.

“Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sada ti je poslao da imaš za Uskrs”, snimljene su riječi Josipe Rimac.

11. svibanj 2020.

Josipa Rimac sastaje se sa Sladićem u svom vozilu. Ponovno komentiraju izmjene Uredbe čiji su nacrt, kako sumnjaju istražitelji, već imali iako je javno savjetovanje trebalo početi tek 15. svibnja. Komentiraju kako su Ružica Njavro i dekan Grgić, koji radi izmjene Uredbe, u stalnom kontaktu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Sladić tada, kao nagradu za pomoć u ovom posredovanju, nudi Josipi Rimac zemljište u Rogoznici nesporedno uz more.

14. svibanj 2020.

Tog dana Josipa Rimac ponovno zove Sladića. “Dekan nije na dovoljno jasan način objasnio sve Mariji o kravi buši, niti da rok treba produžiti sa šest mjeseci na dvije godine. Ružica je kontaktirala Tenu (Tena Mišetić op.a.) da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima”, govori u Josipa Rimac Sladiću. Sugerira mu da on i Ravlić nađu ljude koji će dalje kroz e-savjetovanje gurati njihove izmjene.

15. svibanj 2020.

Uredba je puštena u e-savjetovanje, a 22. svibnja Agronomski fakutlet je unio u nju komentar vezan za smanjenje broja stoke po hektaru krškog pašnjaka.

Izvor: Telegram.hr