fbpx

AFERA VJETROELEKTRANE Stoji li iza afere zapravo propali pokušaj HDZ-a da izvuče novac za svoju predizbornu kampanju?

U sjeni predizborne kampanje u političkim kuloarima priča se o propalom pokušaju izvlačenja novca za financiranje HDZ-ove kampanje u što su bili navodno uključeni Plenković, Butković i Ćorić. Nedavno uhićenje hercegovačkog poduzetnika u Mostaru otvorilo je nova pitanja oko afere sa vjetroelektranama, a glavno pitanje koje se nameće je upravo odgovornost Plenkovića i njegovih ministara za cjelokupnu aferu. Naime, svima je jasno da Josipa Rimac nema ni kapacitet ni toliku političku moć da bi provela investiciju vrijednu 1,8 milijardi kuna bez amenovanja vrha HDZ-a.

U medijima je bila isturena priča u kojoj je Rimac pogodovala hercegovačkom investitoru Bašiću no priča je, čini se, sasvim drugačija. Naime, isti investitor žalio se da je među prvima tražio dozvolu za vjetropark, a zadnji ga je sagradio. Investitor je za Slobodnu Dalmaciju izjavio: “Naš vjetropark je započet među prvima. Firma C.E.M.P. koju sam kupio počela je prva tražiti dozvole. Imate u Hrvatskoj 16 vjetroparkova, a ja sam zadnji sagradio. Kako se onda može pričati da je nama netko pogodovao kada su ostali upali na naše mjesto da se dočepaju naših kvota, koje su nas trebale zapasti kao jednog od prvih po redoslijedu”, rekao je investitor Miljenko Bašić.

Zašto je investitor zadnji dobio dozvolu ako ju je među prvima zatražio? Prema dokazima koje USKOK ima, nudio je navodno i mito za dozvole. Prema informacijama koje smo dobili iz pouzdanog izvora, investitor je navodno odbijao isplatiti pozamašni iznos koji je bio potreban za financiranje kampanje u tu je nastao problem. Istraga je bila samo pritisak, a uhićenje investitorovog brata u Hrvatskoj upozorenje u kojem će smjeru ići priča ako investitor odbije “suradnju”.

Za potrebe financiranja kampanje HDZ-a?

Poznato je iz prošlosti kako HDZ često koristi mega investicije za punjenje vlastite blagajne. Prema informacijama investitor je navodno bio ucijenjen od strane pojedinaca da isplati novac koji se navodno trebao koristiti za predizbornu kampanju. Investitor je navodno odbio suradnju pa je za upozorenje uhićen njegov brat Ivan Bašić zvani Inja, trgovac vozilima. Ivan Bašić dobavljao je luksuzna vozila poznatim poduzetnicima među kojima je i puno HDZ-ovaca. Zanimljivo je i da je Bašić spominjan među ljudima koji su donirali kampanju Milana Bandića, te onima koji su prikupljali novac za jamčevinu Zdravku Mamiću.

Hoće li se produbiti istraga ovisi o rezultatima izbora

Rezultati izbora će definitivno odlučiti o tome hoće li se produbiti istraga i hoće li u javnost izaći snimke razgovora investitora i visokih dužnosnika vlade RH, a što ćemo sve znati već za tjedan dana. Jasno je očekivati da će HDZ zakopati ovu aferu ako se domogne ponovno vlasti.