fbpx

ANALIZA Svi su očekivali Plenkovićevu dominaciju u debati. Prevarili su se

Nakon dva sata prilično mučne i prljave debate – u kojoj se nije proslavila ni RTL-ova voditeljica Damira Gregoret sa svojim favoriziranjem Plenkovića – može se bez problema reći da Plenković uopće nije uspio izdominirati Bernardića, nego smo čak nekoliko puta gledali kako Bernardić uspijeva Plenkovića stjerati u kut. Plenković definitivno u debati nije pobijedio, Bernardić definitivno nije izgubio, a zbog toga bi se čak mogao i hvaliti da je pobijedio. Mnogi bi se složili s tom ocjenom, s pravom, analizira Gordan Duhaček.

Plenkovićeva fiksacija na Milanovića

Kada je riječ o favoritu Plenkoviću, on je zapravo pokazao svoje najgore moguće izdanje, koje se jedino može objasniti fiksacijom aktualnog premijera na aktualnog predsjednika. Plenković se u debati stalno vraćao na Zorana Milanovića, kao da je on i dalje predsjednik SDP-a, te je nastupao kao da polemizira s nabrijanim Milanovićem, što je sa strane izgledalo grozno jer od Bernardića nije dolazila takva bahata energija.

Plenković je stalno ponavljao Bernardiću da pojma nema o ničemu, ponovio mu je bezbroj puta “Meni je vas tako žao”, ali to nije izgledalo kao izraz političke nadmoći već kao ljudske niskosti. Predsjednik HDZ-a je bio bahat i uvredljiv preko svake mjere, bez humora za bolnu žaoku, već kao da se prepire s nekime u komentarima članaka na internetu. Pored toga je verglao ono što već tjednima, pa i mjesecima ponavlja oko svega mogućeg, ne izrazivši u cijeloj debati niti jednu novu misao ili ideju. Bilo je trenutaka kada se činilo da se ono što Plenković govori može naći, riječ po riječ, u nekakvoj njegovoj izjavi prije dva tjedna.

Plenkovićeva fiksacija na Europsku uniju

Nadalje, Plenković je pokazivao doista nepodnošljiv nivo oduševljenja samim sobom, a posebno bi mu se ozarilo lice kada bi izgovorio “Charles Michel”, što je tijekom debate učinio 3-4 puta. Plenković je danas razgovarao s Charlesom Michelom (predsjednikom Europskog vijeća), Plenković nas je oduševljeno obavijestio. Većina građana RH su se vjerojatno pitali: “A tko je Charles Michel?”

U takvom osornom tonu je Plenković odvozio cijelu debatu. Nabrajao je ono što smatra uspjesima svoje vlade, a nije bio u stanju dati suvisao odgovor na pitanje kako da čovjek u Hrvatskoj preživi s minimalnom plaćom.

Plenkovićeva fiksacija na medije

Toliko je oko toga muljao da je Gregoret morala ponoviti pitanje, na koje ni onda nije dobila odgovor. Razmaženi gojenac zagrebačke crvene buržoazije Plenković, dijete rođeno sa zlatnom žlicom u ustima, jednostavno nije znao reći išta što bi mogao kao svoje iskustvo prepoznati obični građanin RH. Ali bi zato odmah živnuo kad je trebalo izgovoriti “Ursula von der Leyen”.

Trenutni premijer nije propustio ni ponovno se baviti medijima, svojom omiljenom temom, optuživši Bernardića što njegove izjave prenose strani mediji (?!), a u jednom trenutku je direktno prozivao i novinarku Maju Sever. Taj nivo opsesija medijima već postaje pomalo vučićevski, što za Hrvatsku nikako nije dobra stvar.

Bernardić se dobro pripremio

Bernardić je očito bio dobro pripremljen za debatu, te je nekoliko dobro argumentiranih napada na Plenkovića uspio izvesti do samoga kraja, uključujući i žaoku. Najveća mana njegova nastupa je bila stalno prebiranje po hrpi papira koju je imao pred sobom, kao i pokazivanje ovih ili onih grafikona kameri, od kojih se neki nisu ni mogli vidjeti kako treba zbog rasvjete u studiju. U jednom trenutku je čak i priznao da ne može naći papir koji traži, što je bilo za smijanje.

Ali, kad bi Bernardić digao glavu iz papira i upustio se u direktan verbalni duel s Plenkovićem – često je pobjeđivao! Izvrsno ga je podbo konstatacijom da je Plenković domoljublje otkrio u 40. godini kada se učlanio u HDZ, kao i kada je na Plenkovićevo preuzetno pitanje gdje će SDP u budžetu naći novac za svoje projekte lakonski odgovorio: “Pa mi nećemo krasti.”

Bernardić poentirao na temi Zagreba i potresa

To je ono što je bilo posve neočekivano u vezi večerašnje debate an RTL-u: većina pamtljivih replika je bila Bernardićeva (npr. “To ste vi, korupcija u svojoj biti.”), većina dobivenih direktnih verbalnih duela također Bernardićeva. Svi su očekivali da će biti baš obratno.

Bernardić je s Plenkovićem pomeo pod u jednom trenu, konkretno kada su došli na temu Zagreba i potresa. Premijer je tu pokušao preuzeti inicijativu postavljajući Bernardiću pitanje o tome zna li koliko ljudi i dalje ne može ući u svoje stanove, a kao odgovor je dobio bujicu brojeva i utemeljenih kritika koje su još jednom odlično podsjetile na HDZ-ovu izdaju Zagreba.

Plenković se nije snašao ni kada je Bernardić jurišao u vezi ulaska koronavirusa u staračke domove, naročito ističući skandal u Splitu. Plenkoviću je kao obrana ostala mlohava replika da je i drugdje virus ušao u staračke domove. Kao da je to ikoga briga i kao da je to opravdanje.

Čak i kada su došli na temu EU-a, koja je nedvojbeno Plenkovićev forte, Bernardić je našao prostor za sebe i suptilno ismijavao Plenkovićevu smiješnu tvrdnju kako je “Hrvatska ispregovarala Brexit”.

Plenkovićev promašeni nastup

Sve u svemu, prva debata za Plenkovića nije završila dobro, iako ju je sam dugo i glasno zazivao. Potpuno je promašio kalibraciju svojeg nastupa i izgledao poput nepodnošljivog egomanijaka, nasuprot čemu se Bernardić činio mnogo ljudskije i prijemčivije, a da pritom nije ni pričao gluposti kako se očekivalo.

Plenković sada ima još dvije prilike za popravni ispit, za koje neće biti toliko važno da verbalno nadigra Bernardića koliko da konačno kaže nešto novo izvan svojih uobičajenih floskula, pokaže emocije koje nisu prezir i malo poštovanja prema svojem političkom suparniku kao ljudskom biću. Bernardić je pak iznenadio, što znači da se od njega i u sljedeće dvije debate na Novoj TV i HTV-u očekuje isti nivo.

Bernardić nadmašio očekivanja

Hrvatski građani su iz RTL-ove debate mogli saznati neke stvari o lideru vladajućih i lideru opozicije. O Plenkoviću da ga je pojeo ego, o Bernardiću da tu možda ipak ima više nego što se činilo na prvi, drugi i stoti pogled. Bernardić je stoga u boljoj poziciji nakon prve debate, pa će biti dobar test njegovih političkih sposobnosti da dobiveno obrani.

Plenkoviću ostaje utjeha da nije on jedini bio uvjeren kako će Bernardića pojesti za ručak, tako su mislili svi. A ispalo je da mu se već prva kost zaglavila u grlu.

Izvor: Index.hr