fbpx

DRŽAVA GRADI POS STANOVE SAMO ZA HDZ-ovce: Zaposlenik APN-a od Agencije kupio kuću i stan, a stanovima namirio i sestru i rodbinu!

A sve je potpisao ‘sram me koliko nemam’ Krešimir Žunić!

Kad je, sada smijenjeni direktor APN-a Krešimir Žunić poručio da ga je “sram koliko nema”, mislili smo da smo čuli sve. No reporterka Potrage Danka Derifaj sada je otkrila još nevjerojatniji slučaj! U istom kompleksu zgrada u Šibeniku stan je kupio APN-ov djelatnik, drugi je kupila njegova sestra, do trećeg je došao njezin suprug, a četvrti je kupio njegov brat, donosi RTL-ova Potraga.

Da, dobro ste čuli, ima još. 148 stanova u dvije APN-ove zgrade u Šibeniku prodano je stanarima u lipnju 2018. Među njima je i Ivan Paić, referent za prodaju stanova iz APN-a koji ne živi u tom stanu. Ima kuću u Samoboru. I tu je kuću kupio s pomoću zajma APN-a, samo sedam godina prije toga – 2011. godine. Budući da nam iz APN-a nisu odgovorili kako je to moguće, isto pitanje upitali smo bivšu ministricu graditeljstva.

“POS je bio da ljudi koji ne mogu doći do svoje prve nekretnine na tržištu, mogu zaista koristiti sve benefite iz proračuna. Proračun punimo vi, ja i svi građani, prema tome, uopće ova priča da netko tko radi u APN-u, ima samo deset bodova na listi, kupi stan, on je direktno ošamario cijeli sustav koji je zamišljen”, odgovorila je na naše pitanje kako je zamišljen POS bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Program POS-a je, dakle, program za pomoć mladim obiteljima koje si ne mogu priuštiti stan po tržišnim cijenama da dođu do svog stambenog prostora. Ovaj u Šibeniku, koji su kupili Paić i njegova supruga stoji 1041 euro po kvadratu, odnosno oni su 89 kvadrata stana na moru platili 93.558 eura.

Na kupoprodajnom ugovoru Paićevih, njegova adresa prebivališta je u Skradinu, a njegove supruge – u Samoboru. Tu kuću u Samoboru Paićevi su kupili 2011. Radi se o troetažnom stanu ukupne površine 123 četvorna metra, koji je stajao 120.000 eura. 56.199 eura, dakle gotovo pola, Paićevi su realizirali zajmom od APN-a.

“Moj stav od početka je bio prema svim takvim situacijama jednak – od Lovre Kuščevića, kada sam odmah rekao da treba dati ostavku, pa onda Ponoš kojem sam preporučio da da ostavku, bilo je još takvih situacija, Žunić, bio je moja ingerencija pa sam ga mogao odmah skinuti s mjesta direktora. A sada je situacija takva da DORH radi kompletnu analizu koja će utvrditi sva činjenična stanja. Vidim prema upitima koji dolaze da će se vrlo brzo riješiti ta situacija”, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Prodaju svih stanova potpisao stari znanac iz APN-a Krešimir Žunić

Program APN-a postoji gotovo 20 godina, a arhitektica Iva Marčetić već godinama upozorava na njegove nepravilnosti.

“Mogla bih navesti puno kritika na ideju ovog samog programa koja podrazumijeva da država na neki način pomaže u kupnji stanova i na taj način, ta metoda je podložna mnogim malverzacijama jer se radi o direktnom utjecaju na tržište nekretnina, i na neki način se radi o davanju, omogućavanju stjecanja veće količine vlasništva i moglo se očekivati od samog početka da će se dogoditi malverzacije na način da oni koji imaju uvid u ove programe na neki način i koriste te programe pa tako ste i vi pokazali u nekim prethodnim primjerima da službenici APN-a pod nekim sumnjivim okolnostima dolaze u posjed takvih stanova”, upozorila je Marčetić.

Jedan od njih je i spomenuti referent prodaje u APN-u, Ivan Paić i njegova supruga, koji su se dvaput koristili povlasticama APN-a za kupnju nekretnina, njegova sestra Ana Paić Bumbak jednom, iako već ima nekretninu u Šibeniku. Ona i Zvjezdana Paić, čije ime je navedeno na sandučiću stana Ivana Paića u Šibeniku, inače su suvlasnice kuće u središtu Šibenika. U kući se iznajmljuju dva apartmana, a kao domaćin se reklamira upravo Ivan, o kojem možemo pročitati kako “već deset godina radi u državnoj agenciji za prodaju stanova mladim obiteljima”.

Prema zemljišnim knjigama, sestra djelatnika APN-a Ivana Paića, Ana Paić Bumbak i suprug, oboje imaju po jedan stan u istoj APN-ovoj zgradi. To ne bi smjelo biti moguće prema kriterijima za POS-ove stanove i, zaista, Martino Bumbak nikada nije ni bio na listi APN-a. Do stana je došao zaobilaznim putem. Prema kupoprodajnom ugovoru stan je prvo kupio neki Božidar Ban, posudivši novac od Martina Bumbaka, inače šogora našega glavnog junaka iz APN-a. Iz aneksa ugovora je vidljivo kako se Ban nikada nije ubilježio na stan APN-a, no ipak ga je dao u zalog za pozajmicu od Bumbaka. Dug, koji je usput rečeno iznosio točno onoliko koliko je stajao stan, nije mogao vratiti pa je Martinu Bumbaku umjesto novca dao stan. Prema Odluci APN-a iz veljače 2020., kupljeni stanovi ne smiju se prodavati deset godina. No na stanu Martina Bumbaka takve zabilježbe nema.

Potrošena enormna sredstva, a stanovi otišli onima kojima to nije nužno

Zanimala nas je verzija prvog kupca s liste APN-a Božidara Bana pa smo ga potražili na adresi koja je upisana na kupoprodajnom ugovoru za APN-ov stan. Ban nam se nikada nije javio, kao ni Ivan Paić, ni Krešimir Žunić, koji je i ovdje među potpisnicima prodaje svih stanova. Što se tiče četvrtog od spomenutih stanova, koji je kupio brat već spomenutog Martina Bumbaka, nismo istraživali detalje prodaje. Sve što smo naveli bilo nam je dovoljno za uvid u način na koji neki djelatnici APN-a dolaze do nekretnina. Iz DORH-a do zaključenja priloga nismo dobili odgovor o fazi istrage u APN-u, a iz APN-a nas uvjeravaju da nepravilnosti – nema.

“Posebno napominjemo kako je neovisna revizija Ministarstva graditeljstva provela reviziju prodaje stanova iz Programa POS-a te sukladno njezinom nalazu i mišljenju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u postupcima odabira i prodaje stanova iz Programa POS-a”, odgovorili su nam iz APN-a.

Enormna sredstva su potrošena, a očito je dosta stanova otišlo u ruke onih kojima to nije nužno. Zadnja državna revizija APN-a objavljena 2017. pokazala je nepravilnosti, stanovi u Šibeniku koje smo spomenuli u prilogu prodani su 2018. Zahvaljujući našim prilozima, APN-om se, prema riječima ministra, sada bavi DORH. Nova državna revizija je u tijeku, a iz Grada Šibenika na naš upit odgovaraju – kako nepravilnosti nema.

Izvor: rtl.hr