fbpx

Euro na najvišim razinama od sredine ožujka, dolar oslabio

Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najviše razine od sredine ožujka, a rizičnije valute, poput australske, bile su na dobitku jer su investitore ohrabrile dobre vijesti iz kineskog gospodarstve i naznake popuštanja napetosti između SAD-a i Kine.

Tečaj eura ojačao je tako na početku tjedna 0,4 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 1,1154 dolara, najviše razine od 17. ožujka.

Australski dolar, osjetljiv na zbivanja u globalnoj trgovini, ojačao je čak 1,3 posto prema američkom, na najviše razine u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima bio u minusu od 0,3 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak, skliznuvši na 97,954 boda. To znači da je trenutno na najnižim razinama od sredine ožujka.

Investitori su odahnuli nakon što američki predsjednik Donald Trump s tiskovne konferencije u petak nije najavio nove poteze vezano uz carine na uvoz iz Kine u odgovoru na sporni kineski zakon za Hong Kong.

Boljem ozračju pomoglo je i izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI) koje je pokazalo blago, ali neočekivano poboljšanje tvorničkih aktivnosti u Kini u prošlom mjesecu.

Britanska funta ojačala je 0,5 posto prema dolaru, dosegnuvši najviše razine u tri tjedna, od 1,2414 dolara. Podršku joj pruža postupno ublažavanje ograničenja u Britaniji uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

Kineski juan na inozemnim je tržištima dodatno blago ojačao prema dolaru, nakon dobitaka u petak uslijed nade da će tenzije u odnosima Kine i SAD-a popustiti.

Novozelandski dolar prema američkom je ojačao 0,8 posto, a kanadski 0,5 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Značajne dobitke u posljednje vrijeme ostvario je australski dolar, čije se jačanje ponajviše pripisuje ponovnom pokretanju gospodarstva nakon karantene i skoku cijene željezne rude, vodeće australske izvozne robe, na rekordno visoke razine.

Neki analitičari kažu da bi australski dolar mogao trgovcima služiti kao svojevrsni orijentir u uvjetima laganog izlaska ostalih gospodarstava iz karantene iako je širenje virusa bilo daleko izraženije u drugim zemljama, kao što su Italija i Britanija.

“Prilično smo optimistični ovaj tjedan u pogledu australskog dolara. Sudionici tržišta vjeruju da je sada što se tiče zdravstvene, financijske i ekonomske krize najgore iza nas, pa ako je najgore prošlo tada valutama čija kretanja ovise o cijenama roba ide nabolje, dok slabije ide američkoj valuti”, rekao je valutni analitičar u Commonwealth Bank of Australia Joe Capurso.

Izvor: Hina