fbpx

HDZ GUBI IZBORE ZBOG KORUPCIJE? Plenković u panici, napao čak i Kolakušića

Najnovija afera s vjeroelektranama, zbog koje je uhićena državna tajnica u ministartsvu gospodarstva, HDZ-ovka Josipa Rimac uzdrmala je sam vrh HDZ-a, do kojeg čini se dopiru kraci koruptivne hobotnice. Sav politički kapital na kojeg je premijer Planković računao nakon navodno uspješnog rješavanja pandemije koronavirusa, otopio se u samo jedan dan. Čim je zaraza savladana, HDZ se ponovo pokazao kao stara, korumpirana stranka koja državu smatra svojim plijenom. Zbog toga je zadnjih dana šef HDZ-a izuzetno nervozan, svjestan činjenice da je HDZ-ova pobjeda na izborima vrlo upitna.

Da mu se stolica opasno trese pokazao je i u intervjuu na Hrvatskom radiju na kojem je napao sve, od pravosuđa koje eto procesuira samo HDZ-ovce, do borca protiv korupcije, eurozastupnika Mislava Kolakušića koji već mjesecima uopće ne sudjeluje u političkom životu Hrvatske, već isključivo u Bruixellesu.

Istaknuo je i kako su skori izbori specifični jer od centra desno postoje HDZ, Domovinski pokret Miroslava Škore i Most, a na drugog se okrupnjuju glasovi koalicije za koju ne vidi da ima neka rješenja. Poručio je kako je važno da se ne ponovi scenarij rasipanja glasova na desnici, pogotovo jer, dodao je, na ljevici više nema onih “balona, prevara poput Kolakušića”.

“Tu se okrupnjuju glasovi ovoj koaliciji koja ne vidim da ima neka rješenja. Ima neke priče o nečemu, ali ne vidim kako bi to i s kojim ljudima mogli izvući Hrvatsku”, rekao je premijer na Hrvatskom radiju.

Na pitanje o aferi Vjetroelektrane i koliko to može naškoditi HDZ-u, ali i na pitanje o curenju informacija, odgovorio je:

“Svako ponašanje koje ima aluzije, a kamoli dokazane radnje koruptivnog karaktera, bit će sankcionirano. I pravosudno, a donijeli smo političku odluku. I stranačka tijela povući će sankcije. Mi radimo 24 sata, a sa strane netko zastupa interese koji nisu državni. Nije u mom habitusu da razumijem zašto se netko upušta u to. Ako mjere, koje postoje ne znam koliko dugo, puknu i netko javi onome koji je pod mjerama da ga se prati, to nije dobro. To je mogao reći netko tko je involviran. Kako DORH tako lakonski zna da to nije do njih. Nije ovo prvi slučaj u ovom mandatu. Imali ste slučaj da netko fabricira korespondenciju mene i potpredsjednice Vlade. Gdje su ti ljudi? Nenormalno je da se tako nešto događa. Te službe moraju utvrditi kako je to moguće. To je već standardni sport ovdje’, rekao je vidno nervozni Plenković.

U nastavku se hvalio postignućima njegove vlade a posebno navodno uspješnu borbu protiv Covida -19.

Spomenuo je i neizostavnu EU

“Ostvarili smo kreditni i investicijski rejting, potaknuli reforme u svim mogućim sektorima. Dignuli apsorpciju europskih fondova s malih 9 posto SDP-ovih, ugovorenih 1 posto i iskorištenih na 94 posto. Ugovoreno je i 36 posto isplaćenih. To su ogromni koraci naprijed. Osnažili smo naš međunarodni politički položaj”, hvalio se Plenković pa nastavio:

“Da ne govorim o našoj reputaciji i politički u EU, ali i u međunarodnim financijskim institucijama.”

Cijeli intervju s Plenkovićem možete pogledati ovdje: