fbpx

KAKVA ANTIREKLAMA Najjači svjetski mediji pišu o koroni u Zadru

O revijalnom teniskom turniru Adria Tour u organizaciji vrhunskog srpskog tenisača Novaka Đokovića, koji je zbog očitog neprovođenja epidemioloških mjera postao novo veliko žarište koronavirusa, raspisali su se i svjetski mediji.

New York Times je tako u posljednja dva dana objavio čak tri članka o fijasku iz Zadra, čija je trenutna bilanca 81 osoba u izolaciji i petero pozitivnih slučajeva, uključujući hrvatskog tenisača Bornu Ćorića, bugarskog tenisača Grigora Dimitrova, njegovog kondicijskog trenera, srpskog tenisača Viktora Troickog, Đokovićevog trenera i petogodišnje dijete koje nije bilo na samom turniru, ali se na obiteljskom druženju družilo s tenisačima.

No budući da se turnir održavao od prošlog petka do nedjelje, bit će potrebno do dva tjedna kako bismo saznali pune razmjere zaraze na ovom sportskom događaju. Ako se, naravno, koronavirus u međuvremenu ne nastavi nekontrolirano širiti u Zadru.

O fijasku u Zadru pišu New York Times, Guardian, Time, AP, CNN, RT, Telegraph…

Zanimljivo je da se Đokovićev status ne zna jer se on odbio testirati u Zadru. Umjesto toga je žurno otišao iz Zadra za Beograd, odakle je danas poručio da se tamo odmah testirao te da će rezultate testa objaviti danas kad ih dobije.

Osim New York Timesa, o skandalu iz Hrvatske tako pišu Associated Press, CNN, New York Post, USA Today, Guardian, Independent, Daily Telegraph, Daily Express, Metro, Time, Forbes, Eurosport, ESPN, Al Jazeera English, Fox Sport, Yahoo Sports, News.com.au, RT i brojni drugi svjetski mediji.

U članku “Slučajevi virusa na Dokovićevom događaju stavljaju sportove pod posebnu pažnju”, koji NY Times, kao i Yahoo Sports, prenosi od AP-a, tako se piše da su dva tenisača iz svjetskog top 40 zaražena na događaju gdje su “gledatelji bili zbijeni na tribinama, a socijalno distanciranje se nije provodilo”.

U članku se povlači paralela s nogometnim derbijem u Beogradu, nakon kojeg je zaraženo petero igrača beogradske Crvene zvezde. Navodi se i kako su tenisači, uključujući Hrvata Marina Čilića, igrali košarku s lokalnim timom i pozirali zajedno za fotografije.

“Ogromna neodgovornost i golema nezrelost…teško mi je naći riječi”

U članku “Nakon testiranja na virus Đokovića se kritizira za održavanje revijalnog događaja” navodi se kako tenisači nisu samo igrali pred velikim publikama na Adria Touru, koji se prije Zadra održao i u Beogradu. “Grlili su se, davali jedan drugome pet i partijali skupa – neki od igrača čak su formirali špalir tijekom večernjeg izlaska u Beogradu”, piše NY Times.

NY Times je prenio i izrazito oštru kritiku Bruna Soaresa, člana vijeća igrača Udruge teniskih profesionalaca (ATP), kojem je inače na čelu sam Đoković.
“Sažeo bih to kao horor-šou. Ogromna neodgovornost i golema nezrelost. Bili su potpuno nemarni i teško mi je naći riječi” rekao je Soares.

U tom članku prenosi se i objava australskog tenisača Nicka Kyrgiosa na Twitteru u kojoj je odluku da se ovaj humanitarni turnir održi nazvao “kretenskom” (eng. boneheaded). Vijest o njegovom komentaru prenio je i USA Today.

U drugom tweetu Kyrgios je sarkastično napisao: “Čestitam. Kakvi lideri”, uz vijest o otkazivanju finala Adria Toura koju je objavio direktor turnira Goran Ivanišević.

Časopis Time je na svom portalu prenio članak AP-a pod naslovom “Novi slučajevi koronavirusa povezani s teniskim turnirom u Hrvatskoj nakon što je nekoliko igrača dobilo pozitivan test na koronavirus”. U njemu se navodi kako se Hrvatska “ponovo otvorila u nadi da će spasiti turističku sezonu na svojoj jadranskoj obali”, kao i da će održati izbore 5. srpnja.

CNN je pak u članku “Teniski događaj koji je organizirao Novak Đoković pod paljbom nakon što su igrači dobili pozitivan test na koronavirus” naveo kako je Đoković branio odluku da se turnir održi tvrdeći da je situacija u Srbiji i Hrvatskoj “zaista, zaista drugačija od one u Americi i Velikoj Britaniji”, gdje je epidemija i dalje u punom jeku.

“Ne razumijem… Bez distanciranja, s potpunim fizičkim kontaktima, bez maski za lice, čak ni navijači nisu imali maske”, prenio je CNN objavu umirovljene američke tenisačice Chris Evert na Twitteru nakon što je vidjela fotografije s Adria Toura.

Sportski kolumnist Guardiana Kevin Mitchell objavio je kolumnu pod naslovom: “Novak Đoković je naučio da se ne može skrivati od koronavirusa u vlastitom balonu”, u kojoj je oštro kritizirao prvog tenisača svijeta, koji je već izazvao kontroverze svojim znanstveno upitnim izjavama o covidu-19, prvenstveno onom da se neće cijepiti kad cjepivo postane dostupno.

“Ovo je srednji prst borbi protiv korone”

O svemu su, naravno, pisali i brojni sportski mediji. Francuski L’Équipe navodi kako se teniska turneja na Jadranu održala “bez ikakvog socijalnog distanciranja” te da su se sa zaraženim Dimitrovom neprestano družili i Đoković, Thiem, Zverev i mnogi drugi tenisači i gledatelji.

“Ovaj događaj u prvi plan dovest će raspravu o zdravstvenim mjerama povezanim s tenisom i organizacijom mečeva”, piše L’equipe.

Poznati trener Brad Gilbert na Twitteru je objavio fotografije na kojima se Dimitrov grli s Đokovićem, Čilićem i ostalima, na što je ciničnim komentarom reagirao bivši broj 1 Andy Roddick. „Navodno smo u pandemiji…“, napisao je.

Jedan od najutjecajnijih teniskih novinara svijeta Ben Rothenberg napisao je da je Adria Tour bio “srednji prst konceptu socijalnog distanciranja i borbi protiv korone”.

Plenković prošli tjedan: “Odjek ovog događaja bit će velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”

Plenković, koji je i sam bio na Adria Touru u Zadru preko vikenda, rekao je kako je njegova vlada podržala “turnir koji je koncipirao prvi tenisač svijeta Novak Đoković” te nahvalio ovaj humanitarni turnir pred novinarima.

“To je sjajna poruka budući da se ne igra ni ATP ni WTA. Odjek ovog događaja bit će velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”, zaključio je tada Plenković. Naš premijer, međutim, nije bio svjestan da će se njegovo predviđanje o “promociji Zadra i Hrvatske” ostvariti, ali na način na koji on, njegova vlada, zadarske gradske vlasti (u oba slučaja predvođene HDZ-om), Hrvatski teniski savez kao suorganizator turnira i Goran Ivanišević kao direktor turnira baš i nisu zamišljali.