fbpx

MARGETIĆ U OFF-u: Je li u Zadru vladavina prava i pravni poredak zamijenila vladavina mafije i kriminalni poredak? (VIDEO)

“U Zadru je naprosto nemoguće dobiti ijedan odgovor na bilo koje neugodno pitanje. A gotovo svaki stanovnik Zadra zna odgovore koje tražim. Jedni ne žele odgovoriti jer su dio hijerarhije u toj moćnoj arhitekturi koju istražujem. Drugi ne žele odgovoriti jer od te, da je tako nazovem, organizacije imaju izravnu ili neizravnu korist i ovise o njima. Treći se boje odgovoriti jer ne žele ostati bez posla. Četvrti se boje odgovoriti jer se boje za vlastiti život. Šutnja, ona prava šutnja kao po mafijaškom pravilu, a svojevrsna zadarska omerta ovdje je pravilo. Glavno pravilo koje u Zadru već više od dva desetljeća održava svojevrsno stanje talačke krize. Ali i puno gore.” komentirao je Margetić stanje  koje je zatekao u Zadru prilikom istraživanja nepravilnosti oko izgradnje nove zadarske Poliklinike.

Margetić je tražio odgovore na pitanja koja jesu neugodna i nezgodna, ali odgovori na ta pitanja do kraja bi rasvijetlili stvarne razmjere organiziranog kriminala i korupcije u Zadru;

  • Je li u Zadru vladavina prava i pravni poredak zamijenila vladavina mafije i kriminalni poredak?
  • Je li Zadar primjer getoiziranog grada kojim vlada dobro organizirana mafija?
  • Predstavlja li Kalmetina organizacija mafijaško krilo HDZ-a?
  • Postoji li Kalmetina mafija?
  • Tko su pripadnici navodne Kalmetine mafije?
  • Kako je organizirana i strukturirana navodna Kalmetina mafija?
  • Zašto premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader na moj izričiti upit nisu demantirali postojanje Kalmetine mafije?
  • Zašto Božidar Kalmeta, Zdenko Zrilić, Zdravko Livaković, Zvonimir Vrančić i Branko Dukić na moje izričite upite nisu demantirali postojanje Kalmetine mafije?
  • Funkcionira li Zadar na principu nazovi Kalmetu?

“Ovdje su uspostavljeni ovisničko egzistencijalni odnosi koji potpuno poremećuju normalne socijalne odnose. Jer zbog preživljavanja u uvjetima u kojima stvarnu moć u Zadru i ovom dijelu Hrvatske ima ta nevidljiva organizacija, koju netko naziva „ONI”, a mnogi nazivaju „Kalmetinom mafijom”, ovdje svi rade sa svima i svi protiv svih, vladaju čudni socijalni odnosi premreženosti, spletki, igara, svatko ima nekoga negdje i svatko je na određeni način povezan s tom organizacijom, bio on dio nje ili protiv nje, ili bio izvan organizacije, ali opet na neki način ovisi o toj strukturi. Ljudi su prisiljeni cinkariti za njih, surađivati s njima, odrađivati za njih poslove, ovdje je uspostavljeno pravo mafiokratsko socijalno okruženje i ako provedete ovdje malo duže i pokušate proniknuti u te odnose vidjet ćete koliko duboko i daleko to ide.”, dijagnosticirao je Margetić vrlo precizno problem života u Zadru.

“Ovdje svi znaju po kojim i čijim pravilima se živi. Institucije i zakoni u Zadru služe samo kao kulisa da pravni poredak postoji. Ali kad ispod te strugalice lažne slike pravnog poretka zagrebete otkriva se strašna slika paralelne vlasti, paralelne infrastrukture i hijerarhije moći, na čelu s nekolicinom moćnika koji u Zadru doslovno odlučuju o životu i smrti.

Javna vlast u institucijama u svemu je de facto podređena toj paralelnoj, izvaninstitucionalnoj krimogenoj arhitekturi moći, koja ovdje kontrolira sve, od gradske uprave, gradskih i županijskih poduzeća, općinskog državnog odvjetništva, policije, a posebno poslova urbanizma i izgradnje, kao i turizma i nautičkog turizma. Uostalom, nema ozbiljnije poslovne operacije u Zadru i okolici, a da nije pod njihovom kontrolom i da nije umrežena u sistem pranja novca sumnjivog porijekla uprasvo te paralelne vlasti.” zaključuje Margetić.

Kompletan video pogledajte u nastavku.