fbpx

Rimac izbačena iz HDZ-a, Trubić ne. Tko ju štiti i zašto?

Povodom istrage oko vjetroelektrana i izbacivanja Josipe Rimac iz HDZ-a, priopćenjem za javnost oglasio se županijski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić-Bakrač. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da bi svi koji su završili u pritvoru, uključeni u afere vjetroelektrane i pašnjaci trebali biti izbačeni iz HDZ-a te je zatražio hitno pokretanje takvih postupaka ističući  kako je “HDZ privržen borbi protiv korupcije“. Županijski ogranak Šibensko-kninskog HDZ-a hitro je ispunio Plenkovićev naputak i dokazao svoju “privrženost“ borbi protiv korupcije, barem na formalnoj razini. Josipa Rimac je prije 5 dana po hitnom postupku izbačena iz HDZa. Međutim županijski ogranak zadarskog HDZ-a čak ni na formalnoj razini nije spreman pokazati da je za borbu protiv korupcije. Odbijaju provesti naputak predsjednika stranke. Nataša Turbić koja je u pritvoru zbog afere pašnjaci još nije izbačena iz HDZ-a, a Elvira Sterle protiv koje je PU Zadarska podnijela kaznenu prijavu zbog pašnjaka u Gračacu i dalje je predsjednica kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra.

Zašto do sada HDZ Zadarske županije nije ispoštovan naputak predsjednika stranke Andreja Plenkovića, a zna se da je u HDZ-u riječ predsjednika zakon?

Možemo samo nagađati, mogući razlozi su slijedeći:

1. Predsjednik ŽO Božidar Kalmeta i sam ima optužnice za puno veće inkriminacije, postupak je još uvijek u tijeku. Pozivao se na presumpciju nevinosti, nije izbačen iz stranke. Kako sada izbaciti Turbićku ? Zar za nju ne vrijedi presumpcija nevinosti? Opet za Josipu Rimac nije vrijedila presumpcija. U HDZ-u je očigledno kako za koga. Onda valjda nije to…

2. Kako izvještavaju mediji Turbićka je priznala da je uzela 10.000 eura ali eto nije ih tražila nego je samo uzela ponuđeno. Možda Kalmeta i županijski HDZ-ovci smatraju da je to u redu kada uzmeš ponuđeno? Da 10.000 eura i nije neki novac zbog kojeg bi trebalo stegovno odgovarati? Da je u redu namještati natječaje podobnima koji daju mito?

3. Ili su pak u igru oko pašnjaka i vjetroelektrana veće mange županijskog HDZ-a pa se Turbićki šalje poruka samo šuti mi ti držimo leđa, kao svojevremeno bivšem državnom tajniku?

Što je da je, prozirno je.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić Bakrač