fbpx

SDP: Potpuna liberalizacija i legalizacija marihuane već u devetom mjesecu

U središnjici SDP-a u Zagrebu danas je predstavljen Lex cannabis, prijedlog posebnog zakona o iskorištavanju punih potencijala konoplje.

Predsjednica Savjeta za zeleni razvoj SDP-a Mirela Holy je rekla kako već sad u Hrvatskoj postoje proizvođači koji proizvode konoplju s niskim udjelom THC-a do 0.2 posto i da su to uglavnom prehrambeni proizvodi. „Kako bi se oslobodio puni potencijal konoplje nužno je maknuti tu besmislenu granicu jer će to omogućiti i Agronomskom fakultetu i institutima da mogu križati sorte koje će se onda moći iskoristiti u najrazličitije primjene“, rekla je Holy te dodala kako su svi dijelovi konoplje iskoristivi.

Istaknula je kako se konoplja može primjenjivati u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, kemijskoj, automobilskoj i mnogim drugim industrijama te da je konoplja posebna biljka zbog kanabinoida koji su vrlo bitni spojevi za liječenje i ublažavanje negativnih posljedica cijelog niza vrlo teških bolesti poput multiple skleroze, Chronove bolesti, malignih bolesti i drugih teških bolesti.

Holy je rekla kako Zakon predviđa da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet biljaka u cvjetanju te da tih devet biljaka nije toliko namijenjeno rekreativnom uživanju, već ljudima s teškim bolestima.

„Istraživanja su pokazala da je devet biljaka dovoljan broj za proizvodnju pripravaka osobama koje boluju od najtežih bolesti. Naime, s obzirom na to da će konoplja u potpunosti biti legalizirana i liberalizirana, definitivno je sigurno da će ljudi radije otići u trgovinu i kupiti ‘maricu’ za svoje vlastite potrebe jer proizvoditi konoplju kod kuće nije baš tako jednostavni zadatak. Ljudima koji imaju nekakva specifična stanja odgovaraju određeni pripravci koje si mogu sami složiti i ovih devet biljaka je usmjereno da si oni sami mogu po pristupačnoj cijeni proizvesti dobre kvalitetne lijekove“, istaknula je Holy.

Navela je kako je to ograničenje od devet biljaka usmjereno na sprječavanje pojave crnog tržišta i nekontroliranih uvjeta. Rekla je i kako je Lex cannabis bio stavljen u saborsku proceduru, prošao je javnu raspravu koja je trajala oko mjesec dana, komentari su bili pozitivni i uvažili su pojedine sugestije iz komentara.

„Javna rasprava je završena sredinom ožujka, zakon je ušao u proceduru početkom svibnja i ako se kreira saborska većina negdje tijekom ljeta, ovaj zakon bi mogao biti usvojen već u rujnu“, zaključila je Holy.

Potpredsjednica SDP-a Zagreb i vijećnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Vesna Nađ je rekla kako moramo znati o čemu govorimo, što je konoplja, koje su to dozvoljene komercijalne aktivnosti i kako će Hrvatski sabor nakon stupanja Zakona na snagu morati donijeti strategiju o iskorištavanju punog potencijala konoplje.

„Osnovni članci zakona su 6. i 7. u kojima se dozvoljava komercijalna aktivnost svim pravnim osobama, obrtnicima, nositeljima i članovima OPG-a. Članak je propisan pravilnikom kojeg će donijeti ministar poljoprivrede uz ministra nadležnog za zdravstvo. Dozvoljen je i uzgoj za vlastite potrebe onima koji zadovoljavaju visoke kriterije i to najviše devet biljaka u cvjetanju“, rekla je Nađ te dodala kako će svi morati zadovoljavati uvjete propisane pravilnikom te da je rok za donošenje provedbenih propisa 60 dana.

„Strategija o iskorištavanju punog potencijala konoplje je jako bitna, smatramo kako je zakon primjenjiv i kako će napokon omogućiti proizvodnju i preradu samog kanabisa“, zaključila je Nađ.