fbpx

Vučić pobjednik izbora u Srbiji

Objavljeni su prvi rezultati izbora u Srbiji. Prema podacima CESID-a, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 62,5 posto.

Razlika između Vučića i drugih stranaka je ogromna.

Druga stranka ima tek 10,7 posto i to je Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića.

Spas Aleksandra Šapića osvojio je 4,1 posto.

Prema ovim rezultatima, samo te tri stranke ulaze u parlament, što je presedan u Srbiji.

Na izbore je izašlo oko 50 posto birača te iako konačni podaci o izlaznosti još nisu objavljeni, izvjesno je da su manji od onih na izborima 2016. kada je na izbore izašlo 56,7 posto birača. Najmanja izlaznost je u Beogradu.

“Ovo nikada nisam doživio. Ovo je povijesna pobjeda, povijesni trenutak. Dobili smo ogromno povjerenje građana. Dobili smo više od dva milijuna glasova, pobijedili smo svugdje, pobijedili tamo gdje nikada prije nismo, pobijedili smo strahovito uvjerljivo”, rekao je Vučić nakon objave prvih rezultata.

Opozicija je, s druge strane, ogorčena na izbore koji to nisu. Podsjetimo, značajan dio oporbe bojkotirao je izbore.

“Vučić je potpuno uspio uništiti političku strukturu u Srbiji. Vučić provodi inženjering na ljudima, ovo je bezizlazna situacija. Nije normalno da jedna stranka ima više od 60 posto, a prva sljedeća 10 posto”, rekao je bivši srpski predsjednik Boris Tadić za N1.

Vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS), koji je bojkotirao izbore, ocijenio je da izbori nisu uspjeli jer je glasovalo manje od 50 posto upisanih birača.

“Ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspjeli jer je na njih izišlo manje od 50 posto birača”, rekao je Đilas novinarima.

Na tiskovnoj konferenciji za novinare oporbe koja je bojkotirala izbore rekao je da je, prema podacima Saveza za Srbiju, na izbore izišlo 42 posto birača, a u Beogradu samo 36 posto.