HDZ JE ZATOČIO HRVATSKU U SVOJU KORUPTIVNU MREŽU Pretvorio ju je u vlastiti bankomat!

Plenkovićeva vlada u proteklom mandatu više je sličila na protočni bojler ministara nego na ozbiljnu vladu koja vodi jednu državu. Kao i sve prethodne HDZ-ove vlade, ni ova nije zaostajala sa aferama, dapače, Plenkovićeva vlada ostala je na jedva šest ministara do kraja mandata. Ostali ministri su svi smijenjeni i pod sumnjama i istragama za korupciju.

Primjeri HDZ-ove pljačke nalaze se u svakom kutu Hrvatske, od namještenih javnih natječaja, obnova prometnica, gradnja bolnica i Poliklinika, kao što je primer u Zadru, namještanje poticaja u poljoprivredi i stočarstvu zbog čeka su već osuđeni neki HDZ-ovi načelnici općina, namještanje natječaja energetskoj obnovi, trgovanje političkim utjecajem, iznude investitora… itd.

Posljednja afere su stigle čak i do samog premijera. Tjednik Nacional je koncem proteklog tjedna uspio detaljno rekonstruirati kako USKOK u aferi Krš-Pađene pokušava zaštititi Tenu Mišetić, jednu od najbližih suradnica i osoba od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića, koja nominalno obnaša funkciju voditeljice Službe za javne politike i potporu predsjedniku Vlade. Upravo Tenu Mišetić spominjala je i Josipa Rimac na snimkama, a istraga je navodno razbijena kada je krenula upravo prema Teni Mišetić i Andreju Plenkoviću.

Plenkovićeva vlada na kraju mandata ostala je na samo šest ministara

Izdvojiti ćemo samo neke od afera Plenkovićeve vlade

Afera Agrokor

Najveći korupcijski skandal Plenkovićeve vlade nedvojbeno je sve ono što se veže uz “spašavanje” Agrokora. Potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić morala je tako otići iz vlade 14. svibnja 2018., nakon što je Index otkrio Aferu Hotmail. Naime, ispostavilo se da su isti ljudi pisali Lex Agrokor te kasnije od njega profitirali, a ta skupina je samu sebe u e-mail prepisci opisala kao grupu Borg.

Kuščevićeve nekretnine

Ostavku je prošlog ljeta podnio i ministar uprave Lovro Kuščević, čija je desna ruka bila friško uhićena Josipa Rimac. Kuščevića je Plenković prihvatio iz Karamarkove ministarske ekipe te ga čak učinio tajnikom HDZ-a, a zauzvrat je Kuščević obavljao prljave poslove za premijera, poput manipulacija oko brojanja potpisa za raspisivanje referenduma.

Marićevi stanovi

Neopozivu ostavku je 16. srpnja podnio ministar državne imovine Goran Marić, poznat po svojim bliskim vezama s Katoličkom crkvom, što mu je na kraju zakompliciralo političku karijeru.

Crni Mercedes u dvorištu Gabrijele Žalac

Tri dana poslije Marićeve ostavke završile su i ministarske karijere Tomislava Tolušića i Gabrijele Žalac.

Ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac, koju je baš Plenković izvukao iz slavonske opskurnosti i instalirao u vladu, aferama je obilježila svoj mandat. Prvo je autom udarila djevojčicu u Vinkovcima, da bi se onda otkrilo kako je vozila iako joj je vozačka dozvola istekla 2016. godine. Potom je u njenom dvorištu snimljen luksuzni Mercedes, a objašnjenja što takav auto tamo radi bila su sve samo ne uvjerljiva. Bilo je i otvorenih sumnji u namještanje natječaja, koje tek treba detaljnije istražiti.

Tolušićev “roštilj”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić također se okliznuo na temi svoje imovine, čije porijeklo nije bio do kraja u stanju uvjerljivo objasniti. Tolušić je u imovinsku karticu svjesno upisivao nižu vrijednost stanova, zbog čega ga je na kraju i kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Kujundžićeve kuće

Prvi je Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva, koji je također otišao iz vlade zbog nemogućnosti da objasni porijeklo svoje imovine. Bahati Kujundžić je tvrdio da je kriv zbog pogrešnog ispunjavanja imovinske kartice, no da se radi o “nomotehničkim pogreškama” te da u sadržajnom smislu nije ništa pogriješio. Afere je nazvao “orkestriranim napadom interesnih skupina”.

Krstičević i poslovanje njegove bivše tvrtke s državom

Ministar obrane Damir Krstičević je pak nedavno ostavku podnio nakon nesreće u kojoj su poginula dva hrvatska pilota, no i uz njega se vežu sumnjivi poslovi.

HDZ nije privržen borbi protiv korupcije, već korupciji

Primjera korupcije, financijskih muljaža i zaobilaženja ili kršenja zakona u HDZ-u i Plenkovićevoj vladi ima još, ovo su samo neki od pregršt reprezentativnih.

Uhićenje Josipe Rimac najnoviji je dokaz tog aksioma HDZ-ova postojanja, koji zapravo i ne treba posebno dokazivati jer je svima očit. Rimac se u HDZ učlanila kao 16-godišnjakinja, upila je sve vrijednosti stranke pa je zato i završila u istražnom pritvoru.

U tijeku je velika pljačka države Hrvatske.