fbpx

Međunarodna federacija novinara prozvala Plenkovića zbog ružnog napada na Maju Sever

“Sram Vas bilo, Andreje Plenkoviću” – nije to sadržaj neke od poruka oporbenih stranaka, već citat iz reagiranja Međunarodne federacije novinara (IFJ), organizacije koja predstavlja 600 tisuća novinara iz 146 zemalja svijeta. IFJ je u svojoj reakciji dao punu podršku hrvatskoj novinarki Maji Sever, za koju kažu da je “jednostavno radila svoj posao”.

Europska federacija novinara (EFJ) je, pak, ono što je na račun novinarke HRT-a u debati s Davorom Bernardićem izgovorio tehnički premijer, nazvala “niskim optužbama”, te Plenkoviću odaslala i podsjetnik: “Novinari ne rade ni za Vladu, ni za opoziciju. Rade za javni interes”, kaže se u reakciji EFJ u kojoj se Maji Sever daje “puna podrška”.

HRT, naravno, nije reagirao

Ovakvo prozivanje na globalnoj sceni premijer je Hrvatskoj i sebi priuštio zbog ekscesa u sučeljavanju s vođom Restart koalicije u ponedjeljak. Bernardić je, naime, među gomilom papira koje je donio sa sobom imao i isprintane grafove s emisije Nedjeljom u dva, u kojoj Sever radi i koji su prikazivali neispunjena obećanja HDZ-a. Plenković ga je pitao je li ga to Maja Sever pripremala za debatu.

Dan poslije, premijer je pokušao objasniti kako je on zapravo htio pohvaliti Sever zbog njenog novinarskog rada, te dodao: “Meni je Maja Sever simpatična, susjeda nam je, znamo se sto godina”. “Mislim da mu neću više biti tako simpatična”, napisala je Sever jutros na Twitteru, dijeleći reakciju Međunarodne federacije novinara. Hrvatska radiotelevizija na slučaj premijerovog napada na svoju novinarku – nije reagirala.