fbpx

RESTART koalicija osvaja 64 mandata, HDZ-u samo 52

Agencija 2×1 komunikacije donosi rezultate istraživanja stranačkih preferncija po izbornim jedinicama. 

U prvoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvojila bi osam mandata, HDZ na čelu s Plenkovićem četiri, jedan bi osvojio Most te jedan Domovinski pokret, s tim da posljednjem za vratom puše koalicija okupljena oko lijevih stranaka na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

U drugoj izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila bi šest mandata, HDZ jedan manje, Miroslav Škoro dva i Most jedan. U ovoj izbornoj jedinici još je stranka Milana Bandića blizu izbornog praga.

Duga izborna jedinica zoran je pokazatelj koliko je uhićenje Josipe Rimac naštetilo HDZ-u. U anketi na uzorku od 200 ispitanika, rađenoj prije uhićenja Rimčeve, HDZ je s 35,7 % glasova, imao šest mandata, a SDP s 33,1 posto osvajao pet mandata. U istraživanju nakon afere, rađenoj na uzorku od 700 ispitanika, pozicije su zamijenjene.

Restart koalicija u trećoj izbornoj jedinici uzela bi vrtoglavih deset mandata, HDZ tri, a Most bi mogao računati na jedan, iako je tek za koji glas ispred Narodne stranke – Reformista Radimira Čačića.

Četvrta izborna jedinica jedna je od zanimljivijih: SDP i HDZ mogli bi računati na pet mandata za obje stranke, tri bi mandata dobio Domovinski Pokret, a koalicija HNS-a i slavonskih gradonačelnika jedan.

Peta izborna jedinica HDZ-u bi donijela sedam mandata, SDP-u četiri, a Domovinskom pokretu tri.

 

U šestoj i sedmoj izbornoj jedinici stanje je potpuno identično što se tiče mandata, iako bi tek nekoliko ispitaničkih glasova razlike to promijenilo: Restart koalicija i HDZ bili bi izjednačeni s po šest mandata, a Most i Dompok s po jednim.

U osmoj izbornoj jedinici sinergija IDS i SDP-a vrijedila bi 10 mandata. HDZ prema raspoloženju ispitanika osvaja tri mandata, a Most jedan, s napomenama kako bi Mostu s glasom više pripao HDZ-ov mandat te da su i NL Bura i Domovinski pokret blizu izbornog praga.

Deveta izborna jedinica HDZ-u bi donijela sedam mandata, SDP-u četiri, Domovinskom pokretu dva te Mostu jedan. U ovoj izbornoj jedinici najbliže pragu je Desna liga, tj. koalicija NHR-HSP-GO.

Naposljetku, u desetoj izbornoj jedinici HDZ bi osvojio šest mandata, odnosno tek mandat više od SDP-a. Most bi dobio jedan mandat, jedan bi mu rubni uzeo Domovinski pokret koji bi imao dva mandata, a najbliže pragu u ovoj jedinici su Desna Liga i stranka Pametno.

Ovom anketom nije uključena 11., izborna jedinica ( dijaspora) ni manjinske liste.

Građani su izuzetno nezadovoljni radom Plenkovićeve vlade