ZNANSTVENICI: Do kraja stoljeća znatno će se promijeniti poredak globalnih sila

Na zemlji će 2100. biti 8,8 milijardi ljudi, dvije milijarde manje od procjena UN-a, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje predviđa novu globalnu ravnotežu sila kao rezultat pada stopa fertiliteta i starenja stanovništva.

Do kraja stoljeća u 183 od 195 zemalja, pod uvjetom da nema navale migranata, zabilježit će se pad broja stanovnika ispod praga potrebnog za održavanje njegova broja, objavio je međunarodni tim znanstvenika u časopisu Lancet.

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španjolska, Italija, Tajland, Portugal, Južna Koreja i Poljska, taj će se broj barem prepoloviti.

I u Kini će se broj gotovo toliko smanjiti s 1,4 milijarde danas na 730 milijuna za 80 godina.

Supsaharska Afrika će u tom razdoblju utrostručiti broj na oko tri milijarde ljudi, a samo stanovništvo Nigerije porast će na 800 milijuna do 2100., i biti drugo nakon Indije s 1,1 milijardom stanovnika.

“Ta predviđanja sugeriraju dobre vijesti za okoliš, uz manje pritiska za proizvodnju hrane i manje emisije ugljičnog dioksida, kao i značajne ekonomske prilike za dijelove Supsaharske Afrike”, kaže voditelj istraživanja Christopher Murray, direktor Instituta za zdravstvene procjene i mjerenja (IHME) pri sveučilištu Washington za AFP.

“Većina zemalja izvan Afrike imat će manje radne snage i obrnute populacijske piramide što ima duboko negativne posljedice za ekonomiju”.

Za visoko razvijene zemlje u toj kategoriji najbolje rješenje za održavanje razine stanovništva i ekonomskog rasta bit će fleksibilna imigracijska politika i društvena potpora obiteljima koje žele imati djecu, zaključuje studija.

“Suočene s padom broja stanovnika postoji stvarna opasnost da neke zemlje razmotre ograničavanje pristupa zdravstvenim djelatnostima koje se bave reprodukcijom, što bi imalo potencijalno pogubne posljedice”, upozorava Murray. “Najvažnije je da slobode i prava žena budu na vrhu razvojne politike svake vlade.”

866 milijuna ljudi bit će starije od 80

Socijalne i zdravstvene službe trebat će reformirati kako bi mogle brinuti za mnogo starije stanovništvo.

S padom stopa fertiliteta i rastom očekivanog životnog vijeka širom svijeta broj djece mlađe od pet godina smanjit će se više od 40 posto, sa 681 milijun u 2017. na 401 milijun u 2100. utvrdila je studija.

Na drugom kraju spektra 2,37 milijarde ljudi, više od četvrtine globalnog stanovništva, bit će starije od 65 godina. Onih starijih od 80 bit će umjesto današnjih 140 milijuna – čak 866 milijuna.

Snažan pad broja radnog stanovništva te odnos toga broja i neradnog stanovništva predstavljat će ogromni izazov za mnoge zemlje.

“Društva će se boriti da ekonomski napreduju s manjim brojem radnika i manjim poreznim prihodima”, kaže profesor Stein Emil Vollset iz IHME-a.

Broj radno sposobnih u Kini past će s današnjih 950 milijuna na nešto više od 350 milijuna do kraja stoljeća, što predstavlja pad od 62 posto.

Pad toga broja u Indiji bit će manje strm – sa 762 na 578 milijuna.

U Nigeriji s druge strane, radno stanovništvo porast će s današnjih 86 milijuna na više od 450 milijuna u 2100.

Novi svijet i preraspodjela moći

Do 2050. BDP Kine premašit će onaj SAD-a, no do 2100. past će na drugo mjesto, predviđaju znanstvenici.

Indijski BDP skočit će na treće mjesto, a Japan, Njemačka, Francuska i Britanija ostat će među deset najvećih svjetskih ekonomija.

Brazil bi, prema predviđanjima, pao s osmog na 13. mjesto, a Rusija s 10. na 14.

Povijesne sile Italija i Španjolska ispast će iz skupine 15 najjačih na 25. odnosno 28. mjesto.

Indonezija će postati 12. najveća svjetska ekonomija, a Nigerija, trenutno 28., postat će deseta svjetska sila.

“Do kraja stoljeća svijet će biti multipolaran s Indijom, Nigerijom, Kinom i SAD-om kao dominantnim silama”, kaže Richard Horton, opisujući studiju kao obris “radikalnih promjena u geopolitičkoj moći”.

Do sada UN, koji je predviđao 2030. 8,5 milijardi stanovnika, 2050. 9,7 milijardi i 2100. 10,9 milijardi stanovnika, imao je monopol u predviđanju kretanja rasta stanovništva.

Razlika između procjena UN-a i IHME-a počiva na razlikama u stopi plodnosti. Za održavanje broja stanovnika potrebno je da svaka žena u fertilnoj dobi rodi 2,1 djece.

UN predviđa da će zemlje s niskim fertilitetom bilježiti rast stope prosječno na 1,8 djece po ženi, kaže Murray.

“Naša analiza sugerira da će žene s poboljšavanjem svoga obrazovanja i većim pristupom zdravstvenim službama odabrati da imaju prosječno manje od 1,5 djece”, kaže on.

“Nastavak rasta svjetske populacije u ovom stoljeću više nije najvjerojatniji trend svjetskog stanovništva”.