fbpx

Uhićeni u aferi Janaf stigli na sud, čeka se odluka o istražnom zatvoru

U ovim trenucima se na zagrebačkom Županijskom sudu odlučuje o određivanju istražnog zatvora za uhićene u aferi Janaf, javlja RTL.

Počelo je ročište za 11 osumnjičenih, bez danas uhićene dvojice gradonačelnika. Maloprije je na sud doveden vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada Krešo Petek, koji je prvoosumnjičeni u slučaju. Doveden je i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Petek je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku Uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Uskok proširio istragu na HDZ-ovca i SDP-ovca, objavili su nove detalje

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je sabor ukinuo imunitet s obzirom na to da su obojica i saborski zastupnici.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a policija će ga nakon pretresa doma i drugih prostorija dovesti u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama.

Njegov suosumnjičenik Barišić uhićen je ranije kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika, dok su Barišić i Grgić, zahvaljujući zastupničkom imunitetu, bili “na čekanju”.

Tužitelji su za njih zatražili i određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud.

“Nastavno na rješenje o provođenju istrage protiv 11 okrivljenika od 17. rujna 2020., Uskok je donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju”, izvijestio je Uskok u petak poslijepodne, ne navodeći imena okrivljenika.

Nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o ukidanju imuniteta, ostvarene su zakonske pretpostavke za pokretanje istrage protiv dvojice okrivljenika, kažu u Uskoku, navodeći da će se slijedom toga istraga provesti protiv ukupno 13 okrivljenika.

Petek davao mito u zamjenu za javne poslove

Uz direktora Janafa istragom su od jučer obuhvaćeni prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku Uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Barišić manipulirao autoritetom gradonačelničke funkcije

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira pretpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Okrivljenika spriječilo uhićenje u sređivanju projektne dokumentacije

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Izvor: Index/RTL

Foto: Screenshot RTL