fbpx

META? Danijel Bezuk na webu tražio gdje živi i gdje se kreće Andrej Plenković, ali i Zoran Milanović

Danijel Bezuk, napadač na zgradu Vlade koji je teško ranio jednog pripadnika osiguranja, intenzivno je na svom računalu dulje vrijeme pregledavao informacije vezane uz premijera Andreja Plenkovića, ali i predsjednika Republike Zorana Milanovića, doznaje Jutarnji.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, policija je na njegovu računalu pronašla tekstove, ali i fotografije s uredima Vlade i predsjednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi te redovnim aktivnostima predsjednika i premijera. Najvjerojatnije upravo na tragu ovih saznanja iz istrage, ali i snimki nadzornih kamera s obližnjih zgrada, nalaze se i nedavne kategoričke tvrdnje iz Vlade da je meta napada najvjerojatnije trebao biti Plenković. Napadačev cilj, po svemu sudeći, bio je probiti se u zgradu Vlade s oružjem.

On je krenuo prema ulazu, ali kada su se ondje pojavili pripadnici policije, promijenio je plan i odmah je zapucao. Upravo rekonstrukcija Bezukove komunikacije, one preko društvenih mreža, ali i one iz oduzetih mobitela i vjerojatno osobnog računala, najvažniji su krak istrage, na kojoj od ponedjeljka združeno rade policija, SOA i Državno odvjetništvo. Na istrazi napada koji je Plenković u srijedu okarakterizirao kao teroristički čin paralelno radi niz timova, a s obzirom na to da je Danijel Bezuk kraće vrijeme boravio u Njemačkoj, gdje mu radi jedan od braće, putem međunarodne pravne pomoći zatražena je i pomoć njemačke policije.

Indicije koje je iznio premijer Plenković da je on bio meta napada utemeljene su prije svega na obavještajnim podacima SOA-e. Međutim, da bi se protiv nekoga pokrenuo kazneni postupak te informacije se moraju dodatno “profiltrirati” i vidjeti postoje li u komunikaciji potencijalnih osumnjičenika bitna obilježja kaznenih djela. Što se konkretnog događaja tiče, policija i državno odvjetništvo morali bi prikupiti dokaze da su konkretne osobe poticale Danijela Bezuka na napad na premijera ili još nekog od visokih dužnosnika. Također se ispituje je li u komunikaciji niza osoba s Danijelom bilo elemenata poticanja na mržnju ili prijetnji.

Danijel Bezuk u četvrtak u 13 sati pokopan je na groblju u Kletištu.