fbpx

ORGANIZIRANI KRIMINAL U VRHU ZADARSKE POLICIJE

Otkrivamo kako vrh zadarske policije zloupotrebljava ovlasti zbog privatnih poslovnih interesa kriminalnih skupina.

Istražili smo pozadinu priče nedavnog uhićenja zadarskog poduzetnika Branka Bungura Soma te šibenskog revizora i stečajnog upravitelja Dragana Bijelića zbog navodnih malverzacija u poslovanju.

Branko Bungur, vlasnik je Vina Biograd, Zadarske pivovare, tvornice sladoleda te lanca ugostiteljskih objekata i pekara diljem Hrvatske. Bungur je nedavno preselio dio svoje proizvodnje u prostorije bivše Adrije, a zgradu i prostorije Adrije je preuredio s obzirom da je sva do temelja bila opljačkana i zapaljena od strane bivših vlasnika, sve kako nitko nebi imao interes ući u posjed Adrije. Bungur je zgradu i hladnjače obnovio vlastitim novcem. Konkretno, uložio je više od 5 milijuna kuna samo u hladnjače, a obnovio je i pogon Adrije u koji je instalirao nove strojeve te pokrenuo proizvodnju.

Naime, prema iskazu upućenih svjedoka (detalji poznati redakciji), iza uhićenja Branka Bungura stoje privatni interesi prijatelja i kumova načelnika krim policije Bore Mršića.

Načelnik krim policije – kriminalac?
Kako doznajemo od upućenog izvora, iza uhićenja Branka Bungura stoje interesi privatne grupe pojedinaca, kriminalnih skupina i uskočkih optuženika koji su bliski sa Borom Mršićem, načelnikom krim policije u Zadru.

Konretno, radi se o Igoru Musapu koji je kum Bori Mršiću, zatim Miodragu Laciću, bivšem vlasniku Adrije d.d., a koji je ujedno prijatelj i kum Igoru Musapu. Obojica su uskočki optuženici za teške malverzacije upravo u Adriji. U cijelu priču uključeni su i Ivan Matak, Damir Parač te vlasnik tvrtke Marios logistika, Josip Sjauš koji je inicirao sve. Ivan Matak javnosti je poznat po aferi sa malverzacijama zemljištima u Istri zbog čega je na kraju i optužen za poreznu utaju tešku 6 milijuna kuna!

Marios logistika u vlasništvu Josipa Sjauša svojevremeno je bila u najmu hladnjače kod Branka Bungura, od ožujka do lipnja 2020. godine. Ta tvrtka je iz iste hladnjače protjerana zbog neplaćanja. Vlasnik Josip Sjauš, nakon što je vidio novu obnovljenu hladnjaču u Adriji, zajedno sa Ivanom Matakom dolazi na ideju da predlože Musapu, kumu Bore Mršića načelnika krim policije u Zadru, da se Branku Bunguru preko policije namjesti neka kaznena prijava te da ga se temeljem toga pritvori na što duži period a sve u cilju da za to vrijeme pokušaju preuzeti kompletnu Bungurovu imovinu u Adriji.

S obzirom da je Bungur uredio hladnjače i pokrenuo proizvodnju na vlasitim strojevima u prostorijama Adrije d.d. u stečaju, društvo na čelu sa Borom Mršićem iz policije došlo je na ideju da se Bunguru namjesti kaznena prijava te da ga se pritvori, a stečajnog upravitelja prikaže kao sudionikom nekakvog gospodarskog kriminala te prema tome prisili na ostavku na mjesto stečajnog upravitelja Adrije. Ideja je, kaže izvor, bila da se postavi drugi upravitelj, netko tko bi im ustupio Adriju d.d. u stečaju te svu investiranu imovinu Branka Bungura na korištenje. Plan je bio da se Bungura u pritvoru drži šest mjeseci, tvrdi izvor, što bi bilo dovoljno da oni realiziraju svoj plan.

Boro Mršić je već u srpnju nakon dogovora sa kumovima oko podijele plijena, pokrenuo istragu te počeo prisluškivati i uhoditi stečajnog upravitelja kao i poduzetnika Branka Bungura i njegove zaposlenike, a sve u cilju prikpljanja što većeg broja podataka o Bunguru i stečajnom upravitelju Adrije u stečaju, Draganu Bijeliću.

Koliko si bili ozbiljni u svojim namjerema dovoljno govori podatak da su čak stečajnom upravitelju Bijeliću ‘namjestili’ svog vozača za djelatnika u uredu kako bi ga nadzirali. Naime Musap i Lacić svog vozača, Damira Parača namještaju za pomoćnika Draganu Bijeliću u uredu, a sve u cilju kako bi se domogli informacija i poslovne dokumentacije te kako bi nadzirali njegove odluke. Parač je koristio svaku moguću priliku kako bi kopirao dokumentaciju, kaže izvor, dokumentaciju koja im je bila potrebna, a dio te dokumentacije proslijeđivali su i Bori Mršiću na privatnim druženjima, a sve u cilju namještanja kaznenog progona.

Kompletna akcija je osmišljena kako bi se poduzetnika Branka Bungura i stečajnog upravitelja Dragana Bijelića ocrnilo u javnosti te kako bi im se narušio poslovni i privatni ugled, sve u cilju smjenjivanja stečajnog upravitelja zbog namještene afere koja zapravo ne postoji, tvrdi izvor. Sve je to igra pojedinaca koji se preko svog kuma, visokopozicioniranog policajca, žele domoći tuđe imovine i poslova, optužujući stečajnog upravitelja Bijelića i poduzetnika Bungura za djela u gospodarskom kriminalitetu koja nisu počinili.

Vjerovnici dali suglasnost Bunguru
Kako smo provjerili, stečajni upravitelj tražio je suglasnost i mišljenje te odobrenje vjerovnika Adrije d.d. u stečaju. Samim tim se izuzeo se od bilo kakve osobne odgovornosti za odluke koje su donesene. Prema tome, nema zlouporabe ili kaznenog djela kako to policija želi prikazati u javnosti jer su vjerovnici ti koji su izglasali puštanje Branka Bungura u posjed Adrije d.d. u stečaju, a ne stečajni upravitelj.

Lacić i Musap sa Sjaušem i Matakom iskoristili su institut policije te uz pomoć svog prijatelja i kuma, visokopozicioniranog policajca krim policije, Boru Mršića, kako bi pokušali smjeniti stečajnog upravitelja Adrije te preoteli investiranu imovinu Branka Bungura.

Mršić je u svemu tome imao debeli interes kada je ugrozio vlastitu poziciju u policiji te otvoreno zloupotrebio svoje ovlasti radeći teška kaznena djela te koristeći institut policije za svoje privatne poslovne interese te interese svojih prijatelja i kumova.

Podmetanje droge od strane policije
Policija je naknadno Bungura prijavila i za marihuanu koja je navodno pronađena u loncima, a što je još jedna od podvala policije u interesu da se Bunguru nanese poslovna šteta te da ga se ocrni u javnosti, tvrdi izvor.

Branko Bungur je svjedočio kako mu je policija prije podizanja kaznene prijave za navodne poslovne malverzacije, pokušala podvaliti kokain prilikom pretresa stana. Policija je na temelju lažne prijave ishodila nalog za pretres stana. Tokom pretresa nisu pronašli ništa, a pretres je bio očiti pokušaj da se nešto podmetne, no u tome nisu uspjeli. Naime, Bungur je prilikom pretresa imao velik broj svjedoka kao i odvjetnika koji su onemogućili pokušaj podmetanja dokaza.

Bungur je izjavio kako se policajac Antonio Vulin prilikom pretresa njegovog stana silno trudio podmetnuti mu narkotike temeljem kojih bi policija imala tada dovoljno ‘dokaza’ za dugoročni pritvor Branka Bungura, a sve u cilju da ga se onemogući u daljnjem poslovanju te da mu se preotme cjelokupna imovina vrijedna čak nekoliko milijuna eura, kompletna linija za proizvodnju sladoleda, i druga vrijedna tehnologija, investirana i ugrađena u pogon nekadašnje Adrije.

Neovlašteni ulazak policije u garažu i vozilo
Koliko je policija bila odlučna da Bungura zatvori dovoljno govori i podatak da su tijekom noći djelatnici policije ilegalno ulazili u Bungurovu garažu. Tom prilikom su u vozilo instalirali uređaj za praćenje i prisliuškivanje, takozvanu “bubu” U istoj garaži Branko Bungur je imao kamere koje su bile postavljene u kutu garaže u usisavaču, a koje su snimile neovlašten ulazak u privatnu garažu i neovlašteno otvaranje i ulazak u njegov privatni automobil.

Video snimka neovlaštenog ulaska u garažu i vozilo biti će objavljena uskoro da javnost vidi kako policija zloupotrebljava ovlasti te namješta dokaze zbog privatnih interesa kriminalnih pojedinaca.

Načelnik Mršić je zahtjevao praćenje i nadzor Bungura 24 sata – mjesecima
Nadzor policije vršio se nad Bungurom doslovno 24 sata mjesecima temeljem privatnog interesa vrha policije odnosno Bore Mršića. U Hotelu Kolovare policija je imala iznajmljenu sobu iz koje je prisluškivala sa laserskim prisluškivačem stan Branka Bungura više mjeseci. Boro Mršić je koristio resurse policije kako bi uhodio, prisluškivao i pratio osobu čiju imovinu želi oteti sa svojom kriminalnom grupacijom, a sve na štetu i trošak poreznih obveznika.

Ovo nije prvi ni zadnji slučaj zloupotrebe policije u Zadru
Imamo iskaze upućenih svjedoka kako zadarska policija ima praksu protiv raznih poduzetnika otvarati lažne istrage, a sve u cilju kako bi ih mogli prisluškivati. Nerijetko se tu radi i o politički motiviranim prisluškivanjima.
Policija, prema iskazu svjedoka, prisluškuje sudce, Državne odvjetnike, privatne odvjetnike, prisluškuju čak i članove njihovih obitelji…

Umjesto policajca Antu Verunicu, policija uhićuje Bungura koji je prijavio kriminal
Policija je u Zadru postala najveća kriminalna skupina koja se, što je najgore, financira na teret poreznih obveznika.

Konkretno, policija policajca Antu Verunicu već godinama štiti od istrage, o čemu smo već pisali. Upravo policajac Ante Verunica oštetio je tvrtku Branka Bungura za čak 1,5 milijuna kuna! Vrh zadarske policije vrši ogroman pritisak na DORH kako se nebi podignula kaznena prijava protiv njihovog zaposlenika kao i suspenzija.

Jasan je sada i motiv policije da zaplijeni kompletnu dokumentaciju Bungurove Slad Grupe d.o.o., iste tvrtke kojoj je policajac Ante Verunica ostao dužan 1,5 milijuna kuna.

Bungur je temeljem sumnje i montiranog procesa uhićen, a djelatnik policije Ante Verunica dvije godine nakon kaznene prijave i predane dokazne dokuentacije od strane tvrtke Branka Bungura još nije uhićen ni suspendiran, čime se jasno dovodi u pitanje vjerodostojnost i legitimitet zadarske policije, njezinog vodstva kao i DORH-a te istražnih sudaca.

Načelnik krim policije Boro Mršić svakodnevno se druži sa uskočkim optuženicima, Miodragom Lacićem i Igorom Musapom u Musapovoj konobi. Tragikomično je da se načelnik krim policije u Zadru privatno druži i sa nekoliko javnosti poznatih kamatara i dilera od kojih su mu je jedan od njih čak ustupio luksuzni automobil Aston Martin na korištenje. Na temelju kakvih usluga, zaključite sami…

Domagoj Margetić


VEZANI ČLANCI